19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nevodka).
Jeden je dobrým zdrojom probiotík a obsahuje menej laktózy, zatiaľ čo druhý má viac bielkovín, ale treba si dávať pozor na obsah sodíka. Dá sa teda definitívne určiť, ktorý produkt je lepší? Nie je to jednoduché, ale americkí dietológovia vymenovali ich najväčšie výhody, ktoré vám môžu výber výrazne uľahčiť.

Foto: shutterstock/nevodka
Cottage cheese a jogurt, vrátane gréckeho jogurtu, často končia v našich nákupných košíkoch. Nie sú to len desiaty, ale aj prílohy alebo dokonca ingrediencie (tvaroh sa dá použiť napríklad na výrobu palaciniek alebo omáčky na cestoviny).
Hoci sú všestranné, výrazne sa líšia v nutričnej hodnote. Ktorý je lepšie jesť, ak chcete vysoký príjem bielkovín? A ktorý, ak chcete nižší príjem kalórií?
Americké dietologičky Ali McGowan a Jamie Baham v rozhovore pre Real Simple zdôraznili najväčšie výhody oboch druhov mliečnych výrobkov. Na prvý pohľad je ťažké rozhodnúť sa, ktorý je zdravší a poskytuje viac výhod, ale pri bližšom skúmaní je vidieť, že jeden má výhodu v niekoľkých oblastiach.
Je cottage cheese zdravý? Dobrý zdroj bielkovín a cenných vitamínov
Začnime s cottage cheeseom. Má vysoký obsah bielkovín a poskytuje vápnik, selén a vitamíny skupiny B. Jamie Baham podrobne opisuje vitamín B2 (riboflavín), ktorý má antioxidačné vlastnosti a chráni bunky pred oxidačným stresom. Tento stav nastáva, keď telu chýba rovnováha medzi produkciou voľných radikálov a antioxidantmi, ktoré ich neutralizujú. To nás robí náchylnejšími na rôzne choroby a spôsobuje rýchlejšie starnutie.
Jedným z bielkovín nachádzajúcich sa v cottage cheese je kazeín. Tento pomaly stráviteľný proteín poskytuje pocit sýtosti a prispieva k regenerácii svalov. Cottage cheese je preto dobrou voľbou, ak chcete získať viac bielkovín.
Ali McGowan tiež dodáva, že môže pomôcť s reguláciou hmotnosti a podporovať zdravie kostí. Jeho nevýhodou je však vysoký obsah sodíka, takže tí, ktorí obmedzujú príjem soli, by mali byť opatrní.

Foto: shutterstock/CGissemann
Je grécky jogurt zdravý? Menej kalórií a bohatší na probiotiká
Hoci grécky jogurt má na 100 g menej bielkovín ako cottage cheese, jeho výhodou je vyšší obsah mikroživín a makroživín. Má tiež nižší obsah laktózy a kalórií. Grécky jogurt tiež obsahuje výrazne menej sodíka ako cottage cheese.
Výživové odborníčky tiež poukazujú na to, že je stabilnejším zdrojom probiotík. Ich hlavnou úlohou je podporovať zdravú funkciu čriev a udržiavať črevnú mikroflóru v dobrom stave.
Jeho nevýhodou však môže byť obsah nasýtených tukov. Hoci výskumníci nie sú jednotní, niektoré štúdie spájajú nasýtené tuky so zvýšenou hladinou cholesterolu, čo zase zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
„Proces fermentácie v gréckom jogurte (a cottage cheese) však premieňa časť nasýtených tukov na nenasýtené tuky prospešné pre srdce, čo môže tieto obavy zmierniť“
– píše Real Simple.
Pri bližšom pohľade na oba produkty je možné dospieť k záveru, že grécky jogurt si vedie o niečo lepšie. Hoci má menej bielkovín, nižší obsah laktózy a sodíka a nižší počet kalórií sú faktory v jeho prospech. Má tiež vyššie skóre, pokiaľ ide o probiotiká.
Jamie Baham aj Ali McGowan však poukazujú na to, že obe sú v skutočnosti dobrou voľbou, pretože obsahujú celý rad prospešných živín.
„Ktorý je lepší, závisí od jednotlivca a jeho individuálnych zdravotných cieľov“
– hovorí Jamie Baham.

Foto: shutterstock/PhotoSGH
Prečo zaradiť mliečne výrobky do jedálnička?
Mliečne výrobky ako grécky jogurt či cottage cheese sú cenným zdrojom vápnika, bielkovín a látok, ktoré podporujú črevnú rovnováhu. Pomáhajú predchádzať osteoporóze, zlepšujú trávenie a môžu pomôcť pri redukcii hmotnosti. Ak nemáte alergiu alebo intoleranciu, je ich zaradenie do stravy vítané.
Vápnik možno doplniť aj z rastlinných zdrojov ako tofu, minerálne vody či listová zelenina, ale fermentované mliečne výrobky prinášajú jedinečné výhody pre trávenie a imunitu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!
Ploché brucho bez drastických diét? Dá sa to, ale musíte vedieť ako
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.