12.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PosiNote).
Zlaté plody plné zdravia, ktoré vám môžu predĺžiť život. Odborníci odporúčajú konzumovať ich denne.

Foto: shutterstock/PosiNote
Pomaranče si udržiavajú povesť jedného z najzdravších druhov ovocia na svete. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, vlákniny a antioxidantov prináša toto citrusové ovocie množstvo zdravotných výhod. Odborníci vrátane dietológa Salvatore Ercolana zdôrazňujú, že pomaranče je najlepšie konzumovať vcelku, nie vo forme šťavy. Prečo zaradiť toto ovocie do každodenného jedálnička? Tu sú tri kľúčové dôvody.
Tajomstvo mladistvej pokožky ukryté v šupke
Pomaranče sú skutočným spojencom v boji o zdravú a pevnú pokožku. Vitamín C je kľúčový pre tvorbu kolagénu. Antokyaníny neutralizujú voľné radikály a spomaľujú proces starnutia.
„Pomaranče dodávajú aj meď a zinok, ktoré podporujú produkciu elastínu a kyseliny hyalurónovej,“ dodáva dietológ. Preto sa pomaranče stávajú obľúbeným ovocím nielen medzi seniormi, ale aj medzi ženami, ktoré dbajú o svoj vzhľad.
Elixír dlhovekosti v oranžovom balení
Pravidelná konzumácia pomarančov podporuje dlhovekosť. Karotenoidy chránia pred voľnými radikálmi a podporujú zdravie kostí a očí. Pomaranče obsahujú prebiotické vlákniny, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikrobioty.
Mnohí seniori, ktorí zaradili pomaranče do svojho jedálnička, zaznamenali zlepšenie trávenia a celkového zdravia. Vyvážená črevná mikroflóra je základom silnej imunity a prevenciou mnohých chronických ochorení.

Foto: shutterstock/Ollinka
Strážca srdca a imunitný bojovník
Draslík v pomarančoch pomáha regulovať krvný tlak, čo prospieva zdraviu srdca. „Každodenná konzumácia pomarančov dodáva telu horčík, vápnik, fosfor či selén, ktoré posilňujú imunitu,“ hovorí expert.
Vitamíny skupiny B podporujú správne fungovanie imunitného systému. Preto sa pomaranče odporúčajú najmä v zime. Seniori, ktorí pravidelne jedia pomaranče, hlásia menej prechladnutí a rýchlejšie zotavenie.
Ako najlepšie konzumovať pomaranče?
Odborníci odporúčajú jesť pomaranče vcelku, nie vo forme šťavy. Biela časť ovocia je bohatá na vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukrov a tukov, pomáha kontrolovať chuť do jedla a predchádzať nárastu hmotnosti.
„Najlepší spôsob je jesť ich čerstvé a celé. Takto získate nielen vitamíny, ale aj vlákninu,“ vysvetľuje Ercolano. Odporúča tiež pridávať kúsky pomarančov do šalátov alebo raňajkových kaší.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemáte radi kyslé pomaranče s kôstkami? Vieme, ako rozpoznať sladké odrody
Do vriacej vody hodím pomaranče a hrsť korenia. Škoda, že som to nevedela skôr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.