15.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jiri Hera).
Dobre zostavená strava by nám mala poskytovať živiny, ktoré podporujú naše telo na mnohých úrovniach. Z tohto dôvodu je vhodné zaradiť produkt, ktorý milujú Ázijci. Je bohatým zdrojom vlákniny a má veľký vplyv na naše zdravie. Zistite, prečo by ste mali jesť bambusové výhonky a do čoho ich môžete pridať.

Foto: shutterstock/Jiri Hera
Ázijci veľmi často siahajú po bambusových výhonkoch. Slováci tak robia oveľa menej často, ale to je chyba, pretože táto zelenina má veľa cenných živín. V prvom rade obsahuje veľké množstvo vlákniny. Okrem toho má skvelý vplyv na činnosť srdca a znižuje hladinu cholesterolu. Navyše pomáha aj pri chudnutí. Zistite, prečo sa ešte oplatí pravidelne ju konzumovať a do ktorých jedál pridávať bambusové výhonky.
Vlastnosti bambusových výhonkov – prečo by ste ich mali jesť?
Bambusové výhonky majú nielen nízky obsah kalórií, ale obsahujú aj mnoho cenných živín.
- Predovšetkým sú bohaté na vlákninu.
- Obsahujú tiež vitamíny A, B6 a E, draslík, vápnik, sodík, horčík, zinok, železo, fosfor, selén, mangán a meď.
Zaradenie bambusových výhonkov do každodennej stravy môže pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Okrem toho má bambus schopnosť absorbovať vodu v črevách, pretože obsahuje rozpustné frakcie vlákniny. Jeho pravidelná konzumácia môže zlepšiť činnosť srdca a zdravie ciev.
Okrem toho majú bambusové výhonky pozitívny vplyv na tráviaci trakt. Vďaka vláknine má táto zelenina prebiotické vlastnosti, takže poskytuje výživu pre prospešné baktérie v črevách. Bambus obsahuje aj fenolové kyseliny, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Za zmienku stojí aj to, že bambus sa považuje za prirodzenú pomoc pri chudnutí. Reguluje totiž hladinu cukru v krvi a tiež znižuje chuť do jedla.
Ako využiť bambusové výhonky v kuchyni? Existuje veľa možností
Bambusové výhonky sa dajú využiť na mnoho spôsobov. V obchodoch ich nájdete v čerstvej, sušenej alebo nakladanej forme.

Foto: shutterstock/Nungning20
Pred pridaním do pokrmu sa najčastejšie ošúpu a uvaria vo vode, ak ide o čerstvé bambusové výhonky, alebo sa podávajú priamo po odkvapkaní z nálevu, ak sa používa konzervovaný alebo konzervovaný bambus.
Bambusové výhonky možno okrem iného použiť na prípravu:
- mäsových pokrmov,
- polievok,
- šalátov,
- kari,
- pad thai,
- chow mein,
- ramen,
- thajského kuracieho mäsa,
- sushi,
- smaženia so sviečkovicou,
- ázijských rezancov s kuracím mäsom a zeleninou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V obchodoch sa vyhýbame „zelenému zlatu“. Nízky obsah kalórií, vysoký obsah bielkovín a vlákniny
Zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje trávenie. O tomto náleve hovorili už naše babičky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.