2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Abubakkar14).
Túžite po zdravých črevách a silnej imunite? Vedci práve odhalili prekvapivé účinky exotického ovocia, ktoré by nemalo chýbať vo vašom jedálničku. Mango, sladký poklad z tropických krajín, obsahuje unikátnu látku, ktorá dokáže zázraky s vaším trávením. Prečo by ste mali tento šťavnatý kúsok raja zaradiť do svojho jedálnička už dnes?

Foto: shutterstock.com/Abubakkar14
Tajomná látka z manga: Lepšia ako probiotiká!
Vedci zostali v úžase, keď objavili jedinečné vlastnosti manga. Toto tropické ovocie obsahuje vzácnu kombináciu rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. To z neho robí skutočný unikát medzi ovocím. Vláknina prirodzene podporuje činnosť čriev, pomáha pri trávení a dokonca zlepšuje ich prekrvenie. No najväčším prekvapením pre výskumníkov bolo odhalenie látky zvanej mangiferína.
Táto zázračná zlúčenina pôsobí v našom tele ako prirodzený liek. Posilňuje črevnú bariéru a chráni ju pred škodlivými vplyvmi. Mangiferína zároveň znižuje zápal v tráviacom trakte a podporuje rast prospešných baktérií. Pravidelná konzumácia manga tak môže výrazne zlepšiť vaše trávenie a posilniť imunitu. Navyše pomáha predchádzať závažným ochoreniam ako cukrovka či srdcovo-cievne problémy.
Raňajky s mangom: Kľúč k zdravému tráveniu
Najlepší spôsob, ako využiť liečivé účinky manga, je konzumovať ho čerstvé a zrelé. Ideálny čas na jeho konzumáciu sú práve raňajky. Vtedy dokáže telo najlepšie využiť všetky jeho prospešné látky. Výbornou voľbou je kombinovať mango s prirodzeným jogurtom alebo kefírom. Vytvoríte tak dokonalú symbiózu probiotík a prebiotík, ktorá podporí zdravie vašich čriev.
Pozor však na nezrelé plody! Tie obsahujú viac škrobu, ktorý môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Ak kúpite tvrdšie mango, nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote. Spoznáte to podľa príjemnej vône a mäkkej konzistencie. Vyhýbajte sa aj sušenému mangu, ktoré stráca väčšinu svojich liečivých vlastností.

Foto: shutterstock.com/Romix Image
Môže mango spôsobiť nadúvanie? Toto by ste mali vedieť
Napriek všetkým benefitom môže mango u niektorých ľudí vyvolať nadúvanie. Príčinou je vysoký obsah vlákniny a fruktózy. Ak nie ste zvyknutí na stravu bohatú na vlákninu, začnite s menšími porciami. Postupne môžete dávky zvyšovať, až kým si vaše telo nezvykne. Vyhnite sa aj kombinácii manga s ťažko stráviteľnými potravinami alebo inými sladkými ovocami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako ošúpať mango 3 spôsobmi? Jednoduché triky, vďaka ktorým to pôjde ako po masle!
Môžete zjesť až dve šálky denne. „Ovocie bohov“ funguje ako zabijak prebytočných kilogramov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.