2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ladanifer).
Máte radi palacinky? My áno, a preto sme sa rozhodli vyskúšať japonskú špecialitu dorayaki. Recept je rýchly a jednoduchý, takže ho zvládne aj začínajúci kuchár. Takéto raňajky si zamilujete.

Foto: shutterstock/Ladanifer
Klasické palacinky sú výživné a sýte, preto si ich radi dávame na raňajky alebo aj na obed. Niektorí dávajú prednosť americkej verzii alebo pancakes, malým a nadýchaným lievancom. Málokto však vie o existencii ďalšieho druhu tohto chutného pokrmu. Dorayaki sú klasické japonské pochúťky, ktoré pripomínajú sendvič. Pozostávajú z dvoch sladkých palaciniek zložených dohromady.
Ako pripraviť dorayaki? Recept pochádza priamo z Japonska
Dorayaki sa zvyčajne polievajú sladkým krémom, napríklad čokoládovým alebo orechovým. Nechýba však ani milovník verzie s pastou z červených fazúľ. Japonci tradične podávajú palacinky so zeleným čajom. Je to skvelá voľba na raňajky alebo večeru, sladký doplnok ku káve alebo občerstvenie medzi jedlami. Radšej si napíšte zoznam potrebných ingrediencií:
- 4 vajcia,
- 2/3 hrnčeka cukru,
- 1 a 1/3 hrnčeka pšeničnej múky,
- 2 PL medu,
- polievková lyžica vody,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- 200 g polevy podľa vlastného výberu, napr. slaný karamel alebo krému typu nutella,
- olej na smaženie.
Nadýchané japonské palacinky. Sú lepšie ako pancakes
O recept na dorayaki sa so mnou podelila sesternica, ktorá strávila celú dovolenku v Japonsku. Palacinky sú tam veľmi obľúbené a kúpite ich v každom obchode. Ľudia, ktorí radi experimentujú s chuťami, vytvárajú veľmi originálne návrhy. Kombinujú palacinky napríklad s pastou zo sladkých zemiakov, náplňou s príchuťou matcha alebo šľahačkou a ovocím. Tu je stručný návod na prípravu:
1. Vajíčka rozbijeme do misky. Pridajte cukor a med. Pridáme múku preosiatu cez sito a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte.
2. Misku prikryte potravinovou fóliou a vložte na 20 minút do chladničky.
3. Po tomto čase zmes vyberte. Prilejte vodu.
4. Znova všetko premiešajte a lyžicou dávajte cesto do vyhriatej panvice.
5. Palacinky smažte, kým mierne nezhnednú.
6. Jednu palacinku natrite krémom a potom ju zlepte s druhou palacinkou. Takto pripravíte sladký sendvič. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď ochutnáte tieto lievance, na klasické zabudnete. Mlieko je dôležité, ale nie z kartónu
Nadýchané a jemné banánové lievance. Bez korenia nebudú také chutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.