1.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael)
Po Vianociach nám často zostáva veľa jedál a dezertov. Namiesto toho, aby sme ich vyhodili, oplatí sa ich zamraziť, aby sme predĺžili ich čerstvosť a mohli si ich chuť vychutnať aj o niekoľko týždňov. Stojí však za to vedieť, ktoré koláče možno dať do mrazničky a ktoré neznesú nízke teploty. Poradíme vám, ako zákusky zamraziť a ako ich správne rozmraziť, aby nestratili svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Vianoce sú často časom, keď sú stoly plné. Niekedy však aj po skončení hostiny zostane veľa jedla. Preto, aby sme ním neplytvali, je dobré predĺžiť jeho čerstvosť zmrazením potravín. To platí aj pre koláče. Zistite, ktoré koláče môžu ísť do mrazničky a ako ich neskôr rozmraziť, aby nestratili svoju chuť.
Ktoré koláče by sa nemali zmrazovať? Tieto dezerty nemajú radi mrazivé teploty
Na začiatok sa oplatí vedieť, ktoré koláče by sa nemali zmrazovať. Nie každý typ dezertu sa dá skladovať pri záporných teplotách. Okrem iného to platí pre torty s želé, ako aj pre torty pozostávajúce z bezé.
Je to zlý nápad, pretože želé, ktoré obsahuje veľké množstvo vody a želatíny, môže po rozmrazení stiecť a stratiť svoju pôvodnú chuť. To isté platí pre koláče, ktoré obsahujú pusinky alebo šľahačku. Po vybratí z mrazničky sa stanú menej chutnými a vodnatými.
Ako zamrazujete koláče? Tieto dezerty môžete bez obáv vložiť do mrazničky
Samozrejme, nechýbajú dezerty, ktoré sa nebojí chladu a dajú sa zamraziť, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Medzi koláče, ktoré možno dať do mrazničky, patria koláče, krehké koláče, lístkové cesto, kysnuté koláče a zákusky z lístkového cesta. Je však potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby sa zachovala čerstvosť a chuť dezertov:
- Na zmrazenie môžeme použiť len čerstvé koláče.
- Pred vložením do mrazničky by mali byť pevne zabalené, aby neabsorbovali iné pachy, napríklad mäsa v okolí.
- Na tento účel môžete použiť sklenené alebo plastové nádoby. Dobre poslúžia aj potravinové vrecká so zipsom.
- Koláče, ktoré sú veľmi mäkké alebo majú jemnú hmotu, je najlepšie vopred zmraziť nezabalené, a až keď stuhnú, mali by sa umiestniť do uzavretej nádoby.
- Pred vložením cesta do mrazničky ho môžeme hneď rozdeliť na menšie porcie, aby sme vybrali len toľko cesta, koľko potrebujeme, pretože sa nedá znova zmraziť.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Ako rozmrazíte koláč? Toto je najlepší spôsob
Dôležité je aj to, ako postupujete pri rozmrazovaní koláča. Pamätajte, že všetky dezerty, ktoré obsahujú krémy, sa musia rozmrazovať pomaly. Ak to chcete urobiť, vyberte ich z mrazničky a odložte na miesto, kde môžu voľne nadobudnúť izbovú teplotu.
Proces neurýchľujte tým, že zákusok umiestnite napríklad do blízkosti radiátora alebo iných zdrojov tepla, pretože príliš rýchlo zohriaty zákusok by mohol vyvrieť vodou. Okrem toho by sa krém mohol úplne vyliať. Dobrým riešením je aj pomalé rozmrazovanie v chladničke.
Potom stačí tortu vložiť do prístroja na noc a ráno bude pripravená na konzumáciu. Pokiaľ však ide o kysnuté cesto, rozmrazovanie môžete urýchliť, napríklad tým, že ho na chvíľu vložíte do mikrovlnnej rúry. Aj tak bude chutiť výborne a za pár minút budete mať chutný kávový dezert.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho môžete uchovávať mäso v mrazničke? Zníženie jeho kvality zaručené
Ako odstrániť starú mastnotu z kuchyne? Existuje jeden jednoduchý spôsob
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.