5.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kimberrywood)
December je obdobie, ktoré si nevyhnutne spájame s pomarančmi a mandarínkami. Konzumácia týchto plodov je nielen príjemná, ale aj veľmi zdravá. Ešte väčšiu starostlivosť o prísun cenných látok do organizmu však môžeme venovať tomu, ak citrusové plody neošúpeme od bielych častí. Zistite, prečo sa ich oplatí ponechať.
Albedo (biele časti) sa nachádza medzi dužinou a šupkou citrusových plodov, ktoré sa veľmi často šúpu a vyhadzujú. Nie je veľmi obľúbené kvôli svojej horkej chuti a húževnatej štruktúre. To je však chyba, pretože práve táto časť je skutočnou pokladnicou živín. Navrhujeme, prečo by sa mala konzumovať aj táto časť ovocia a aké výhody môže priniesť.
Prečo jesť citrusy? Tieto plody sú skutočným pokladom
Citrusové plody sú známe svojimi mnohými zdravotnými benefitmi. Pomaranče sú toho dokonalým príkladom. Majú nízky obsah kalórií a neobsahujú sodík, cholesterol ani tuk. Naopak, sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý prospieva imunitnému systému a je silným antioxidantom, ktorý chráni naše bunky odstraňovaním škodlivých voľných radikálov.
Pomaranče sú navyše bohaté na draslík, cholín, kyselinu listovú a vitamín B, ako aj na vlákninu. Do svojho jedálnička sa oplatí zaradiť aj mandarínky, ktoré sú dobrým zdrojom vitamínu A a C. Okrem toho obsahujú silné antioxidanty. Navyše pomáhajú udržiavať dobrú hladinu cholesterolu.
Albedo – čo to je a prečo by sme ho nemali vynechávať?
Mnohí ľudia sa pri konzumácii pomarančov a mandarínok dopúšťajú častej chyby, keď oddeľujú bielu časť šupky, nazývanú albedo, od dužiny. Ukazuje sa však, že aj táto často prehliadaná časť citrusových plodov je plná mnohých pre telo cenných živín.
Albedo je bohaté na pektín, ktorý podporuje činnosť čriev a ovplyvňuje normálnu hladinu cukru v krvi. Okrem toho pomáha aj v boji proti nadbytočnému zlému cholesterolu. Treba tiež vedieť, že pektín v žalúdku napučiava, a tak sa po jedle cítime dlhšie sýti.
Navyše konzumáciou ovocia s bielou šupkou si zabezpečíme väčšie množstvo vitamínov A a C, ako aj ďalší vitamín P. Priaznivo pôsobia na imunitný systém, preto sa oplatí dbať na ich konzumáciu najmä na jeseň a v zime, keď je náš organizmus náchylný na infekcie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.