20.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Charly_7777).
Slepačie vajcia by určite mali byť zahrnuté v našej strave, ak neexistujú žiadne kontraindikácie. Sú zdrojom mnohých vitamínov a minerálov a možno ich konzumovať v rôznych formách. Ukazuje sa však, že ich jedením v jednej konkrétnej forme dodáme svojmu telu najviac živín.
Vajcia sú zásobárňou vitamínov a minerálov. Pokojne jedzte aj niekoľkokrát týždenne
Vajcia majú veľa zdravotných výhod. Po prvé, kuracie vajcia sú bielkoviny. Podporujú stavbu a regeneráciu svalov a iných tkanív. Okrem bielkovín obsahuje tento potravinový výrobok vitamíny a minerály – A, D, E, K, vitamíny B, železo, fosfor, selén.
Všetky podporujú rôzne telesné funkcie, od imunitného systému až po zdravie kostí a očí. Ich pôsobenie je holistické a prospešné pre celé telo.
Okrem toho vajce obsahuje cholín, dôležitý pre zdravie mozgu a nervové funkcie, a žĺtok tiež obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči pred makulárnou degeneráciou.
Zdraví ľudia bez problémov s cholesterolom môžu podľa odporúčaní WHO zjesť až 12 vajec týždenne. Istý čas panovala mylná predstava, že vajcia obsahujú veľké množstvo škodlivého cholesterolu.
Ako roky plynuli a robil sa nový výskum, bola táto téza vylúčená, no práve odtiaľ pochádzajú predchádzajúce odporúčania o limite konzumácie slepačích vajec, ktoré boli len dve vajcia týždenne. V súčasnosti neexistujú žiadne takéto náznaky.
Miešané vajcia, vyprážané, tvrdé alebo mäkké? Ktoré vajcia je najlepšie jesť?
Pre spestrenie jedálnička môžete jesť vajíčka v rôznych podobách. Miešané vajíčka sú skvelé na raňajky a natvrdo uvarené vajíčka môžete pridať do šalátov.
Ukazuje sa však, že najzdravšie sú vajíčka uvarené namäkko.
Prečo? Dôvod je mimoriadne jednoduchý – uvarenie vajíčka namäkko umožňuje zachovať cennejšie vitamíny a minerály, obsiahnuté najmä v žĺtku, ktorý pri tomto spôsobe podávania zostáva tekutý, a ktorý môže pri dlhšom varení či vyprážaní čiastočne znehodnotiť.
Kratšia doba tepelnej úpravy navyše znamená, že bielkoviny vo vajci sú menej denaturované, čo môže uľahčiť ich trávenie a vstrebávanie, a žĺtok vajca uvareného namäkko je menej oxidovaný, čo mu umožňuje zachovať prospešné mastné kyseliny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sa smaží cibuľa, aby bola mäkká a zlatistá? Stačí štipka výrobku, ktorý máte na pracovnej doske
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.