Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Táto polievka je tajomstvom dlhovekosti. Jedia ju rekordmani z Talianska. Je zdravá a chutná

18.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/catceeq). Rodina Melisových prekonala rekord v dlhovekosti. Ukazuje sa, že ich strava musí obsahovať určitú výživnú polievku, nabitú až po okraj zeleninou. Oplatí sa...

18.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/catceeq).

Rodina Melisových prekonala rekord v dlhovekosti. Ukazuje sa, že ich strava musí obsahovať určitú výživnú polievku, nabitú až po okraj zeleninou. Oplatí sa ju zaradiť do jedálnička, pretože je chutná a veľmi zdravá. Ako ju uvariť?

Z čoho sa skladá polievka minestrone?
Foto: Pixabay/catceeq

V roku 2012 vytvorila rodina Melisových žijúca na Sardínii nový svetový rekord v dlhovekosti, presnejšie povedané, najvyšší kombinovaný vek. Deväť súrodencov, teda traja bratia a šesť sestier, malo spolu 818 rokov a 205 dní, vďaka čomu sa zapísali do Guinessovej knihy rekordov. Dnes má najstarší v rodine 109 rokov. Ukazuje sa, že v ich jedálničku dominuje jedlo, ktoré jedia neustále.

Táto rodina prekonala rekord v dlhovekosti. Ich strava musí obsahovať jednu polievku – minestrone

Sardínia je považovaná za jednu z tzv. modrú zónu, teda oblasť, kde ľudia žijú mimoriadne dlho, mnohí z nich majú viac ako 100 rokov. V roku 2012 ich bolo na ostrove až 371. Samozrejme, dôležité sú tu genetické záležitosti, no nielen to. Na tento stav má veľký vplyv aj stredomorský životný štýl, vhodná strava s miestnymi produktmi, fyzická aktivita a pokoj v duši.

„Len pokračuješ v práci a ješ minestrone, fazuľu a zemiaky,“

– prezradila pred rokmi jedna zo sestier, Claudia, v rozhovore pre „The Guardian„.

Niektorí ľudia verili, že táto výživná polievka je tajomstvom dlhovekosti Sardínčanov, pretože bola dôležitou zložkou ich každodennej stravy. Okrem toho si každý deň vypijú aj malý pohár červeného vína a zjedia kúsok domáceho ovčieho syra alebo kozej ricotty.

Z čoho sa vyrába polievka minestrone? Talianske tajomstvo dlhovekosti

O recept na minestrone, ktorý pripravila rodina Melisových, sa okrem iných podelila aj stránka „Today“. Tajomstvo spočíva v použití niekoľkých druhov fazule a cíceru, vďaka ktorým je jedlo nielen zdravé, ale aj sýte.

Čo budete teda potrebovať?

  • 1/3 šálky sušeného cíceru alebo 1/2 plechovky scedeného cíceru,
  • pol pohára ďalších dvoch sušených fazúľ, podľa pôvodného receptu by to mala byť fava alebo brusnica, ale dobre poslúži aj biela a pinto alebo červená (alebo konzerva scedenej),
  • 1 konzerva paradajok,
  • 1 stredne veľká cibuľa,
  • 2-3 mrkvy,
  • 2 stonky zeleru,
  • 2 lyžičky mletého cesnaku alebo cca 6 strúčikov čerstvého cesnaku,
  • 3 stredne veľké zemiaky,
  • fenikel,
  • petržlenová vňať,
  • čerstvá alebo sušená bazalka,
  • voda,
  • kuskus alebo malé cestoviny, napr. acini di pepe (pôvodne by to mali byť sardínske cestoviny fregola),
  • olivový olej,
  • soľ a korenie podľa chuti.
  • Voliteľné: môžete pridať aj inú čerstvú zeleninu, ktorú máte radi. Poslúži aj baklažán, paprika, cuketa, fazuľa, karfiol či brokolica. Pre výraznejšiu paradajkovú chuť budú fungovať 2 lyžičky paradajkového pretlaku.
  1. Ošúpeme a nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler. Kôpor, bazalku a petržlenovú vňať tiež nasekáme, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Do hrnca nalejte trochu olivového oleja, pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a varte na miernom ohni, kým nezmäknú a nezhnednú. Pridajte cesnak, paradajky, zemiaky, kôpor, bazalku, petržlenovú vňať, fazuľu a cícer. Zalejeme vodou (cca 7 pohárov) a premiešame.
  3. Zvýšte teplotu a priveďte polievku do varu. Potom zredukujeme a varíme odokryté, kým fazuľa úplne nezmäkne. Čím dlhšie a pomalšie budete variť, tým bude polievka chutnejšia a výživnejšia. Bolo by dobré, keby to bola hodina a pol. Ak použijete fazuľu a cícer z konzervy, varte asi 10-15 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridajte vodu.
  4. Pridajte cestoviny a znova varte asi 10 minút, kým nezmäknú. Môžete pridať trochu vody. Pred podávaním dochuťte soľou, korením a pridajte lyžicu olivového oleja. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jogurtový koláč bez pečenia. Lepší ako z cukrárne a len zo štyroch ingrediencií. Kolegíne neuveria

Urobila som ju a podávala s chlebom. Rodina už nechcela jesť na večeru nič iné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Masť z lekárne za pár eur redukuje vrásky, upokojuje akné. Obsahuje kľúčový vitamín

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarijaBazarova). Na prvý pohľad nenápadná, lacná a bez lesklej reklamy. Masť s vitamínom A, ktorú nájdete v bežnej…

Do rannej kávy si dávam dva tenké plátky. Mám viac energie a menej chutí na jedlo

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dlhé roky som pila rannú kávu po starom. Mlieko, cukor, niekedy sirup. A potom som to zmenila.…

Idete na dovolenku? Vložte zápalku do každého kvetináča a vaše rastliny neuhynú

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot shutterstock/Passakorn sakulphan). Pred odchodom na dovolenku sa mnohí obávajú o svoje izbové rastliny. Zostanú bez dozoru, vody a…

Dážď môže spôsobiť choroby rastlín. Skontrolujte listy, kým nie je neskoro

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kokhan O). Teplo a vlhko je ideálna kombinácia pre šírenie plesní a hniloby. Rastliny teraz potrebujú vašu pozornosť viac…

Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!

14.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Romix Image). Mango nie je len sladkou pochúťkou z trópov. Najnovšia štúdia amerických vedcov ukazuje, že pravidelná konzumácia tohto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov