8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/carpe89).
Taliani sú majstri chutných dezertov. V horúcich dňoch nič tak neosvieži ako vychladený krémový, jemný a mimoriadne zamatový zákusok. Obľúbený semifreddo je pochúťka, ktorá všetky tieto vlastnosti stelesňuje. Tu je návod, ako si ho pripraviť doma ako pravý Talian.

Foto: shutterstock/carpe89
Počas dovolenkových dní Taliani radi siahajú po chladenom občerstvení alebo osviežujúcom semifredde. Jeho ľahká a jemná konzistencia je niečo medzi tradičným koláčom alebo penou a zmrzlinou, ktorá sa rozplýva na jazyku. Táto mimoriadne chutná lahôdka je nielen jednoduchá na prípravu, ale patrí k najlepším dezertom v Taliansku.
Semifreddo je jedným z typických dezertov talianskej tradície. Najlepšie chutí v lete
Tento klasický dezert sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z konca stredoveku. V Toskánsku sa pripravovala slávna zmrzlina Zuccotto, ktorá pripomínala dnešný semifreddo, ale tradične sa vyrábala v špeciálnej forme v tvare tekvice.
Aby ste si mohli vychutnať jej jemnú chuť, oplatí sa najprv poznať niekoľko kľúčových informácií. Typické talianske semifreddo obsahuje menej vody ako gelato, a preto je suchšie. Môže sa podávať nakrájané na plátky alebo vcelku. Jeho príprava trvá veľmi krátko, ale je dôležité, aby ste ho nevyberali z mrazničky príliš rýchlo. Za úspech dezertu je zodpovedná najmä dobre vyšľahaná smotana. Zodpovedá za správnu mäkkosť a štruktúru.

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Recept na čokoládové semifreddo
Ingrediencie:
- 250 g vychladeného syra mascarpone,
- 300 ml vychladenej 30 % smotany,
- 60 g práškového cukru,
- 100 g horkej alebo dezertnej čokolády,
- balenie talianskych sušienok Savoiardi,
- šálka espressa.
Príprava krok za krokom:
- Najprv vyšľahajte smotanu. Ku koncu pridáme práškový cukor a syr mascarpone. Keď získate jednotnú hmotu, pridajte do krému nadrobno nasekanú horkú čokoládu a všetko premiešajte stierkou.
- Pripravenú tortovú formu alebo sklenenú misu vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno rozotrieme jednu z troch porcií krému. Potom každú piškótu zvlášť ponorte do studeného espressa. Namočené piškóty položte na prvú časť krému. Piškóty prikryjeme ďalšou porciou krému.
- Postup zopakujte a položte ďalšiu vrstvu piškót, potom ich potrite zvyšným krémom. Povrch zarovnajte, posypte rozdrvenými piškótami a prikryte potravinovou fóliou.
- Dezert vložte do mrazničky aspoň na dve alebo tri hodiny. Po uplynutí tejto doby je dobré dať ho do chladničky, aby bol krémovejší.
- Pri podávaní ho celý posypte kakaom na dochutenie a ozdobu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy som robila recept na piškótový koláč zle. Teraz robím tento krok a vyjde to perfektne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.