20.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Hakase_420).
Pri varení nie je ťažké urobiť malé chyby. Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy nepripálil mlieko alebo nepresolil zemiaky. Niektoré chyby vás však môžu stáť nové zariadenie. Mnohí ľudia vyhadzujú pripálené panvice v domnení, že sa nedajú zachrániť. Je to chyba, ale to vedia len skúsení kuchári a šéfkuchári.
Pri častom varení sa zariadenie prirodzene opotrebúva rýchlejšie ako zvyčajne. Bohužiaľ, nevzhľadný vzhľad hrncov a panvíc je pre niektorých ľudí dosť veľkým problémom. Pri varení na plyne je obzvlášť častý nános pripálenej škrupiny na spodnej strane. Dá sa s tým niečo robiť? Školskí kuchári, ktorí každý deň varia niekoľko hodín, vedia, že na rozpustenie odolnej špiny stačí domáca pasta.
Tri prísady a špina je preč. Toto je pasta na vyčistenie najhorších spálených potravín
O tomto spôsobe, ako sa zbaviť nečistôt a pripálenín z panvíc a hrncov, sa často nehovorí. Spravidla všetci odporúčajú kombináciu jedlej sódy a štipky octu. Hoci táto zmes pomôže, oplatí sa siahnuť po silnejšom hráčovi. Zmiešajte tieto tri produkty dohromady:
- prášok do pečiva,
- kuchynská soľ,
- prostriedok na umývanie riadu.
Prášok do pečiva a soľ zmiešajte v pomere 1:1 a tekutinu na umývanie riadu pridávajte po častiach k suchým zložkám. Mali by ste získať hustú pastu. Potom ju jednoducho naneste na dno pripálenej panvice, prikryte papierovou utierkou a nechajte pôsobiť 20-30 minút. Po uplynutí tejto doby panvicu jednoducho vydrhnite špongiou a bude žiariť ako nová.
Špina sa nechce pustiť? Naneste kvapku tejto pasty a sledujte, ako sa stane zázrak
Hoci zmes prášku do pečiva, soli a prostriedku na umývanie riadu spravidla funguje bezchybne, na panvici môžu stále zostať malé fľaky nečistôt. Môže sa tiež stať, že niektorú z potrebných ingrediencií nemáme doma. Čo potom? Netreba podliehať panike.
Všetko, čo musíte urobiť, je naniesť … kečup. Kyselina v paradajkovej omáčke zmäkčí nečistoty a po niekoľkých minútach sa úplne rozpustia a budú sa dať ľahko odstrániť. Na úplný záver môžete pre istotu utrieť dno panvice handričkou namočenou v zmesi octu a vody. Takéto zariadenie bude po dôkladnom umytí žiariť ako nové. Nikto vám neuverí, že panvica bola predtým pokrytá čiernou špinou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stáva sa to aj tým najlepším ľuďom. Tu je návod, ako sa zbaviť kulinárskeho nešťastia
Zmiešajte tieto tri zložky. Sendvičovač bude žiariť ako nový