Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Ak dieťatko plače alebo sa hnevá, lepšie sa pracuje

8.3.2023 - Prečo je lepšie, ak dieťatko plače?

Tisícky ľudí jej ďakujú, že im uľavila od bolesti, že pomohla ich dieťaťu. Mária Farkašová je uznávanou a rešpektovanou fyzioterapeutkou. Pôsobí v Liptovskom Mikuláši. 

Mária Farkašová a fyzioterapia

Už dlhé roky pôsobíte ako fyzioterapeut na Liptove. Čo konkrétne ste vyštudovali a prečo ste sa rozhodli venovať sa práve fyzioterapii? 

Po maturite na gymnáziu som sa rozhodla pokračovať v štúdiu na SZŠ v Banskej Bystrici, odbor rehabilitačný pracovník/ fyzioterapeut/. Pochádzam zo zdravotníckej rodiny, preto som sa rozhodla pre tento odbor. Toto povolanie vykonávam vyše 40 rokov a veľmi som sa v ňom našla.

Kto sú vaši pacienti? Aké typy ľudí za vami do ambulancie prichádzajú? 

Momentálne som jediná v okrese Liptovský Mikuláš pre rehabilitáciu bábätiek Vojtovou reflexnou metodikou. Preto väčšinu mojich pacientov tvoria deti.

Venujem sa aj klientom s Parkinsonovou chorobou a chodím s nimi na rekondičné pobyty, cvičíme v prírode aj v bazéne. Po týždňovom pobyte dochádza u týchto pacientov k badateľnému zlepšeniu, sú pohyblivejší a stabilnejší. Takisto prednášam tehotným ženám o psychomotorickom vývoji dieťaťa.

Spolupracujete aj so zdravotnými poisťovňami?

Pred 20-timi rokmi som odišla zo štátneho zariadenia a založila som si živnosť „Poradenstvo v rehabilitácii a hipoterapii“. Poisťovne neprejavili záujem o spoluprácu.

Liečite deti aj dospelých. Čo je náročnejšie?

Je to veľmi individuálne a závisí to od uhla pohľadu. U malých detí je to hlavne o dôvere rodičov voči mojej práci. Detičky majú problémy so svalmi, svalstvo nie je v symetrii.

Cieľom Vojtovej metódy je dosiahnuť, aby svaly spolupracovali. Počula som už názory, že vraj táto metóda je bolestivá. Nie je to pravda. My len potrebujeme dieťatko nahnevať alebo rozplakať, a tak vydráždiť mozog, aby posielal príkazy svalom. Čím viac dieťa plače, tým sa lepšie robí. Chceme ho proste vyprovokovať k pohybu.

Žiaľ, niektorí rodičia neveria, nespolupracujú, nedajú si poradiť a radšej sa riadia tým, čo si prečítajú na internete. Takto sa často dostanú aj k nesprávnym informáciám, a potom sa im to vypomstí.

deti, terapia
Mária Farkašová.
Zdroj: Mária Farkašová

Čo by ste poradili ľuďom, aby mali zdravú chrbticu?

V súkromnej praxi som mala možnosť sa vzdelávať v mnohých kvalitných metodikách, preto sa snažím dospelých klientov upozorniť na nesprávne návyky, ktoré im spôsobujú diskomfort, bolesť a poškodenie pohybového aparátu. Za dôležité považujem dodržiavať správne nastavenie tela, čo napomôže k svalovej symetrii a celkovej pohode.

Hipoterapia

Stíhate sa venovať aj hipoterapii? Pre koho je určená? Je náročné pracovať s koňmi?

Hipoterapii sa už nevenujem aktívne, ale mám nasledovníka v Mgr. Paulíne Matulányovej. Táto liečba je vhodná pre deti aj dospelých. Kôň má trojrozmerný pohyb a ľudský organizmus nádherne reaguje na tieto vplyvy.

Hipoterapiu využívame na posilňovanie a dolaďovanie pohybového aparátu deti, čím predchádzame vzniku zakrivenia chrbtice, chybnému nastaveniu dolných končatín. Dôležité je, aby kôň nereagoval na rušivé momenty z okolia a samozrejme dieťa musí prijať koníka ako partnera. Pri správnej spolupráci prichádzajú úžasné výsledky.

Ako relaxujete po ťažkom dni vy?

Ak sa mi v práci darí, je to pre mňa príjemný pocit a ďalší popud  na to, aby som pomáhala. Relaxom  pre mňa sú knihy a stretnutia s rodinou a priateľmi.

Mária Sliacka

Súvisiace články

Verte svojim deťom. Sú to veľkí bojovníci, vyzýva mamička, ktorej dieťatko zázrakom prežilo

DOG FITNESS: Aj domáci miláčikovia potrebujú cvičiť

Zdroj úvodnej foto: Mária Farkašová


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hit školských jedální z čias socializmu. Prekonáva módnu ovsenú kašu

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann1bel). Hľadáte dobrý nápad na obed, ktorý vám dodá energiu? Alebo vám chýba inšpirácia na večeru, po ktorej bude…

Kliešte sa môžu ukrývať v našom dome. Zistite, ktoré miesta majú rady

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz). Kliešte sú parazity, ktoré si zvyčajne spájame s lesom alebo parkom, ale môžu sa zahniezdiť aj v našich…

„Starobný tuk“ Zbavte sa ho zo svalov a omladnete

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET). Vedci tvrdia, že objavili tuk, ktorý hrá kľúčovú úlohu v procese starnutia. Zaujímavosťou je, že jeho úroveň…

Účinné diéty pre ženy 50+. Dodržiavajte jednoduché pravidlá a sledujte, ako miznú kilá

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vector_corp). Chudnutie po päťdesiatke nie je malou výzvou. Metabolizmus sa spomaľuje a hormonálne zmeny podporujú hromadenie tuku v problémových oblastiach…

Nadbytok antioxidantov môže spôsobiť škody. Je dôležité vyhnúť sa jednej veci

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edvard Molnar). V poslednom čase sa veľa hovorí o priaznivom vplyve stravy bohatej na antioxidanty na naše zdravie. Nadbytok…

Auto Trendy

Mazda uvádza na európsky trh svoju novú 7-miestnu vlajkovú loď SUV CX-80

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Mazda uvádza na európsky trh nové SUV. Model CX-80 sa stáva japonskou vlajkovou loďou, ktorá ponúka až 7 miest na sedenie.

Nemecko má vážny problém - zasiahol kancelár

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecké hospodárstvo sa v poslednom čase nachádza v pomerne veľkej kríze. Kancelár Olaf Scholz sa snaží získať svoj koláč a zároveň ho aj zjesť. Podarí…

Sopka je stále nebezpečná. Evakuácia z ostrova pokračuje

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Evakuácia obyvateľov v blízkosti sopky Ruang pokračuje bez prerušenia. Letisko, ktoré sa nachádza vo vzdialenosti menej ako 100 km, zostáva zatvorené kvôli pretrvávajúcemu popolu. Hoci…

Volkswagen žalovaný za modely ID. Spor s bývalým dodávateľom sa týka práv na ochrannú známku

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen používa názov ID pre svoje elektrické modely od roku 2019. Prvým modelom bol na trh uvedený elektrický ekvivalent VW Golf, model ID.3. Teraz by…

Autosalón v Poznani na MTP: Krásnejšie ako autá a motorky za milióny! Hostesky tvárou veľkého autosalónu.

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Poznaňský autosalón 2024 priťahuje davy fanúšikov motorizmu. Tradíciou veľtrhu je účasť krásnych žien, ktoré prezentujú a propagujú najnovšie automobily.

Dacia rieši problém s radením. Sťahovanie sa týka modelov Sandero 3 a Jogger

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Údržbové kampane nie sú v automobilovom svete ničím výnimočným. Ich cieľom je okrem iného odstrániť nedostatky, ktoré vznikli vo výrobnom procese. Dacia teraz vykonáva takúto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov