Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Sú 10-minútové „mikroprestávky“ prevenciou syndrómu vyhorenia?

1.10.2022 - Vyhorenie na pracovisku spôsobuje okrem ťažkostí s fyzickým zdravým aj psychické problémy. Môžu pomôcť "mikroprestávky"?

Čoraz častejšie sa v médiách a na pracoviskách skloňuje pojem syndróm vyhorenia. Syndróm nie je len negatívnym javom pre zamestnanca, ale aj pre zamestnávateľa, ktorý tak prichádza o predtým šikovného a cieľavedomého človeka.

Môžu pomôcť pred syndróm vyhorenia 10-minútové prestávky?

Syndróm vyhorenia

Vyhorenie na pracovisku je natoľko závažným problémom, že ho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2019 zaradila medzi pracovný fenomén. WHO opisuje vyhorenie na pracovisku ako „syndróm, ktorý sa vyvíja ako následok chronického stresu na pracovisku, ktorý nebol úspešne zvládnutý“.

WHO špecifikovala tri prejavy syndrómu vyhorenia:

  • pocit únavy,
  • negatívny postoj voči svojej práci alebo mentálne odpútanie sa od svojej práce,
  • znížená efektívnosť vykonávania pracovných úloh.
syndróm vyhorenia, vyhorenie, zamestnanie
Vyhorenie na pracovisku je natoľko závažným problémom, že ho Svetová zdravotnícka organizácia ho zaradila medzi pracovný fenomén.
Zdroj: Pexels

Kedy môže nastať vyhorenie?

Podľa portálu Medical News Today k vyhoreniu môže dôjsť, keď sa ľudia cítia prepracovaní, či už v dôsledku snahy splniť priveľa očakávaní počas bežného pracovného dňa, nedostatku prestávok alebo sa od nich očakáva, že budú pracovať nad rámec zmluvných hodín.

V prieskume Americkej psychologickej asociácie (APA) 71 % respondentov uviedlo, že sa počas pracovného dňa cítia stresovaní.

Fyzické a psychické prejavy vyhorenia

Vyhorenie môže ovplyvniť nielen to, ako človek vykonáva svoju prácu, ale môže spôsobiť aj zdravotné problémy. Podľa štúdie z roku 2017 publikovanej v PLOS ONET Trusted Source bolo vyhorenie na pracovisku indikátorom mnohých problémov fyzického zdravia vrátane ischemickej choroby srdca, porúch trávenia a cukrovky typu 2.

Vyhorenie na pracovisku spôsobuje okrem ťažkostí s fyzickým zdravým aj psychické problémy. V rovnakej štúdii sa uvádza, že ľudia, ktorí sa cítia vyhorení, majú často problémy, ktoré sa prejavujú nespavosťou, depresiami a hospitalizáciou v dôsledku psychických problémov.

Ak teda aktuálne trpíte nespavosťou, prípadne inými vymenovanými problémami, určite spozornite a zamyslite sa na nad svojím pracovným životom.

Prináša vám práca, ktorú ste mali radi, ešte stále radosť? Alebo prevažuje skôr negatívny postoj?

syndróm vyhorenia, vyhorenie, únava
Mikroprestávky hrajú svoju úlohu pri zlepšovaní pohody zamestnancov a znižovaní ich únavy.
Zdroj: Pexels

Pomôžu mikroprestávky?

Najnovšia metaanalýza, ktorá zhodnotila celkovo 22 štúdií o výhodách mikroprestávok, preukázala, že 10-minútové prestávky zlepšujú pracovnú pohodu a môžu zabrániť vyhoreniu. Výsledky metaanlýzy boli publikované v časopise PlosOne.

Počas skúmania desaťminútových prestávok niektorí zamestnanci pozerali video, iní šli na prechádzku, ďalší pomáhali kolegovi, stanovovali si pracovné ciele alebo zoznamy úloh, ostatní sa rozprávali s kolegami počas prestávky.

Vedci zistili, že pri posudzovaní toho, či mala prestávka pozitívny alebo negatívny vplyv na náladu jednotlivca, bola dôležitým faktorom aktivita, ktorú zamestnanci vykonávali počas prestávky.

Účastníci považovali fyzické prestávky za obzvlášť užitočné. Autori ozrejmili, že fyzické aktivity ako strečing a cvičenie boli spojené so zvýšenými pozitívnymi emóciami a zníženou únavou.

Ale, ak mikroprestávka zahŕňala pomoc kolegovi alebo činnosť súvisiacu s prácou, viedlo to k zníženej pohode, negatívnym emóciám a zhoršenej kvalite spánku.

Vo výsledku však vyplynulo, že mikroprestávky hrajú svoju úlohu pri  zlepšovaní pohody zamestnancov a znižovaní ich únavy. Podľa vedcov však chýbajú dostatočné dôkazy, ktoré by naznačovali, že mikroprestávky zlepšujú pracovný výkon.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Odchádzajú zo zamestnania a všetko nahrávajú „naživo“. 20-roční sa šéfov neboja

18.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/geralt tiktok.com/@clairekelly100 tiktok.com/@christinainbloom). Urobila som to! Odišila som z práce. Cítim sa tak neuveriteľne slobodná a šťastná. Neviem, čo…

Zariaďujete si byt? Vyhnite sa týmto 5 doplnkom. Vyzerajú „lacno a nevkusne“

18.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@the_avantgarde). Na internete nechýbajú rady, ako si vybrať interiérové doplnky a aké dekorácie sú túto sezónu najmódnejšie. Julie Sousa,…

Jej pás je 40 cm. Nechala si odstrániť rebrá, aby vyzerala ako kreslená postavička

17.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/pixeefox/). Chirurgický zásah do tela na zlepšenie vzhľadu už nikoho neprekvapuje a nešokuje. Iná je situácia, keď sa niekto…

Vyše 1200 EUR. Toľko zarobí za noc. Na nedostatok zákazníkov sa nesťažuje. „Požadujem, aby ste podpísali zmluvu“

17.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/missyrobinson_). Keď Missy Robinson prezradí, čo je jej prácou, často sa stretne s prekvapením a mnohými komentármi. Hoci jej…

Čo namiesto chleba? Zjedzte toto a pneumatiky zmiznú a vaše brucho bude ploché ako doska

15.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Regina Burganova). Mnohé ženy snívajú o plochom bruchu. Hoci je úplne prirodzené, že sa na tomto mieste hromadí určité…

Auto Trendy

Jazdíte na krátke vzdialenosti? Odskrutkujte uzáver oleja

19.3.2024 Redakcia Auto trendy - Odskrutkujte olejový uzáver a pozrite sa, ako to vyzerá pod ním. Pohľad ako na uzáver môže byť desivý. Ide o nebezpečný jav? Určite áno.

Extra pedál v aute. Na čo sa používa?

19.3.2024 Redakcia Auto trendy - V niektorých autách, prekvapivo často v luxusných autách, sa stretávame so situáciou, že máme ďalší pedál, umiestnený blízko dverí, neprirodzene vysoko, až nepohodlne. Zaujíma vás,…

Mali byť zlikvidované "kvôli ekológii". Namiesto toho pôjdu na Ukrajinu

19.3.2024 Redakcia Auto trendy - Od piatku môžu Londýnčania, ktorí vlastnia autá nespĺňajúce emisné normy vyžadované zónou čistej dopravy (ULEZ), namiesto zošrotovania darovať tieto autá Ukrajine. A nejde len o…

Vieme, kedy ojazdené vozidlá dôjdu. Bude to drahé

18.3.2024 Redakcia Auto trendy - Jedna z najväčších automobilových analytických spoločností Cox Automotive predpovedá, že v najbližších rokoch budeme čeliť nadmernej ponuke ojazdených elektromobilov a rýchlemu zmenšovaniu ponuky mladých automobilov…

Bude to najväčšie letisko na svete. Pojme 250 miliónov cestujúcich.

18.3.2024 Redakcia Auto trendy - Kapacita medzinárodného letiska v Dubaji (DXB) sa blíži ku koncu. Spojené arabské emiráty pripravujú plány na ďalší prístav, ktorý sa má vybudovať na okraji mesta…

Na pneumatikách a ráfikoch sa často nachádzajú tieto farebné bodky. Teraz budú veľmi dôležité

18.3.2024 Redakcia Auto trendy - Všimli ste si farebné bodky na pneumatike alebo ráfiku? Nie, nie sú to zlodeji, ktorí označili vaše auto. Ide o označenie, ktoré na pneumatiky umiestnil…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov